Kalk Kaminoen

Strækningen er på cirka 30 km, hvoraf de 24 km tilbagelægges ad mark- og grusveje samt trampestier. Så husk det gode fodtøj. Følg de hvide retningspile og det blå skilt med den hvide flagermus, som er vartegnet for Kalk Kaminoen. Undervejs vil en række infotavler fortælle mere om det, du møder på din vej. Du passerer blandt andet forbi kalkgruberne i Mønsted og Daugbjerg og videre gennem den smukke og særegne Søgård Mose til Kongenshus Mindepark. Stien fører over heden til Grønhøj og videre frem til Skelhøje, der er kendt som istidens grænse mellem flad hedeslette og morænebakker. Kalk Kaminoen har fået sit navn på grund af de store kalkforekomster, tusindvis af flagermus i gruberne og den tørvegravning, der gennem århundreder har præget egnens kultur. Vandrestien fortæller også historien om opdyrkning af heden og om kartoffeltyskerne på Alheden.

Kalk Kaminoen tager vandreren gennem et smukt landskab af stor naturmæssig og kulturhistorisk værdi. Rutens start og slut finder du i henholdsvis Stoholm og Skelhøje, hvorfra du kan fortsætte ad Hærvejen mod nord og syd. Du kan selvfølgelig gå ruten begge veje.

Landskabet i vandrerutens nordlige del er stærkt præget af århundreders kalkbrydning i Daugbjerg og Mønsted. De flade hede arealer åbner sig længere sydpå, hvor det første større forsøg på hedeopdyrkning blev udført af tyske kolonister ved Grønhøj og Havredal i 1760-erne, og den første egentlige skovplantning fandt sted ved Stendal 1788.
Kalk Kaminoen kan starte i Stoholm, hvortil der er bus fra Viborg og Skive eller tog fra Langå og Struer. Vandreruten kan også påbegyndes i Skelhøje, hvor bussen mellem Viborg og Herning stopper. Man kan naturligvis også vælge kun at tilbagelægge kortere strækninger af ruten.

 

Godt at vide om sporet

Transport

Det er muligt at tage toget til og fra Stoholm, gældende køreplaner kan findes på Arriva's hjemmeside.

Det er muligt at tage busser til og fra Skelhøje, og Stoholm, gældende køreplaner kan findes på Midttrafik's hjemmeside.

 

Toiletter og borde/bænke

Langs Kalk Kaminoen er der flere steder mulighed for adgang til offentlige toiletter, ligesom det flere steder er muligt at gøre holdt ved borde-bænke. Hvor disse forefindes fremgår af kortet.

 

Proviant

Det kan være fornuftigt at tage lidt mad og drikke med i rygsækken. Derudover kan du proviantere i Stoholm, Mønsted og Skelhøje.

 

Spis

Hvis den lille eller store sult melder sig på turen, er der flere muligheder ved eller tæt på ruten. Tjek åbningstiderne først, så du ikke kommer til en lukket dør.

Dagligvarebutikker i Stoholm

Flere pizzarier i Stoholm

Bager og Slagter i Stoholm

Stoholm fritids- og kulturcenter

Cafe Kridthuset v/Mønsted Kalkgruber - Entre

Pizzeria i Mønsted - 2 km. fra sporet

Brugsen i Mønsted - 2 km. fra sporet

Mønsted Kro - 2 km. fra sporet

Daugbjerg Kalkgruber

Cafeen ved Daugbjerg Minilandsby

Kongenshus Kro og Hotel

Grønhøj Kro efter aftale

Min Købmand i Skelhøje

 

Sov

Hvis du foretrækker at gå Kalk Kaminoen over flere dage er der forskellige muligheder for at overnatte undervejs. Men husk at bestille plads først.

Stoholm Vandrerhjem

Underjordisk overnatning i Daugbjerg Kalkgruber - efter aftale

Kongenshus Kro og Hotel.

Shelters i Kongenshus Mindepark kan bookes på Hedeselskabets hjemmeside

Grønhøj kro, Henv. 22 45 15 91 - Luksushytte 100 m. fra kroen.

Sandkjærgaard - Værelser/telt/glamping ved Grønhøj.

Skelhøje Kulturhus, Volden 26, Skelhøje. Henv. 51 51 85 13

Skelhøje B&B - Brinken 1, Skelhøje

 

PSST.

Vidste du at Kalk Kaminoen sporet er et vildt spiseligt spor?

Kalk Kaminoen tager vandreren gennem et smukt landskab af stor naturmæssig og kulturhistorisk værdi. Rutens start og slut finder du i henholdsvis Stoholm og Skelhøje. Vi har registreret vilde spiselige planter på ruten i og omkring Daugbjerg. Her kommer du gennem skoven og det åbne land, du kommer også forbi Daugbjerg Dås, hvor Troldfolket har boet siden tidernes morgen. Tør du tage på eventyr, så er Kalk Kaminoen det rette sted. Vi håber du nyder turen og de vilde spiselige planter du kan finde undervejs.