Aalegaard skov

Velkommen til sporet i Aalegaard Skov, som giver mulighed for at opleve oldtidens fingeraftryk i en smuk og afvekslende natur. Den afmærkede rute er ca. 1½ km lang. Numrene på kortet henviser til nedenstående beskrivelser. God tur!

Aalegaard
Aalegaard ejes af Einar Laumann Jørgensen, der i mere end 40 år har beskæftiget sig med at fremdrage oldtidens spor i såvel Aalegaard Skov som Tingskoven med dens tingsted og store stenkredse. Geologisk set ligger den ned-lagte hovedgård på en stærkt udvasket moræne, der i 15-1600-tallet blev dækket af en halv meter flyvesand, hvor-ved rigtig god landbrugsjord blev ødelagt. Floraen i park og skov er særpræget med sit bunddække af vedbend, der er et yndet sted for vinbjergsnegle. Desuden findes lægeplanten dansk ingefær (aronstav). Af sjældne fugle ses grønspætte, ravn og fiskehejre, der sammen med rå- og kronvildt hører til skovens faste beboere.

Litteratur
Einar Laumann Jørgensen: Oldtids-astronomi i Han Herred og Tidsmålere i forhistoriskTid (Han Herred Bogen 1999 og 2001).
Einar Laumann Jørgensen: Stjerner, sten og stænger (Hernov 1994).
Elsebeth Nørgaard Pedersen: Aalegaard – en hovedgård i Han Herred (Fjerritslev Avis 1982).
Kirsten-Elizabeth Høgsbro: Gamle Kongevej i Vester Hanherred (Historisk Årbog for Thy og Vester Hanherred 1991).