slåen

Selvom julen stadig føles langt væk, er supermarkederne allerede begyndt at sælge julekager og de første julemagsiner er dukket op på hylderne. For mange synes det nok lidt for tidligt at fylde pebernødder i kagedåserne. I stedet kan for at hoppe på juletoget, kan du tage ud i naturen og plukke slåenbær. Dette blåsorte bær, på størrelse med et stikkelsbær, er formodentlig ikke blandt de mest velkendte danske bær. Ikke desto mindre er de utrolig velegnede til slåengin, saft eller snaps, der kan give et frisk pust på julefrokost bordet. Den søde dybrøde slåengin er også ideel til at holde dig varm på de kolde januar aftener.

Pluk slåen i oktober og november
Netop nu sætter slåen sæsonen ind. Bærrene findes på slåenbuske, der vokser langs levende hegn, i skovbryn eller på lysåbne arealer står som tæt krat. Bærrene skal plukkes i slutningen af oktober og november, hvor deres smagsstoffer er mest veludviklede. Først når bærrene har fået frost bliver de sødere og velegnet til brug. Før nattefrosten har sat ind, kan bærrene i stedet lægges i dybfryseren en uges tid.

Opskrift på Slåengin
Til én flaske gin skal du bruge ca. 500g slåenbær og 250g strøsukker.

De modne (evt. frosne) bær prikkes med en gaffel, så skindet sprækkes, og hældes i en rengjort flaske eller marmeladeglas. Derefter tilsættes sukker og gin. Flasken stilles mørkt og køligt i to måneder. De første par uger omrystes flasken hver anden dag, derefter ugentligt. Efter to måneder filtreres bærrene fra, og din slåengin er klar til brug. Den bliver mere smagfuld ved at stå og lagre yderligere.
I stedet for gin kan bruges en klar brøndumsnaps, der giver en mere snapsepræget drik til julefrokostbordet.

Slåensaft i rødkålen
Gamle opskrifter på rødkål til jul foreslår, at man bruger slåensaft i stedet ribsaft i rødkålsopskriften. Det smager fantastisk og bør klart overvejes når julemenuen planlægges.

Slåensaft
Slåen der har fået frost
Pr. l. saft
350–400 g. sukker
¼ tsk. atamonpulver eller ½ tsk. flydende atamon (kan udelades)

Opskriften består af to processer. Først skal saften fremstilles og derefter sødes og konserveres.
1) De rensede (evt. dybfrosne) bær overhældes med kogende vand, der skal dække bærrene. Bærrene gives et opkog, så de brister. Hæld bær og saft i et dørslag så saften filteres fra. Henstår til næste dag, hvor saften gives et opkog og hældes over bærrene igen.
2) Står til næste dag, hvorefter saften sies fra, måles og gives et opkog sammen med sukker. Saften skummes og tilsættes atamon. Ønsker du ikke at bruge konservering kan saften i stedet fryses i passende portioner eller henkoges. Til sidst kommes saften på rengjorte flasker eller glas, der lukkes med det samme.