Ramsløg

Ramsløgene spirer i det danske forår og der er talrige gode grunde til selv at gå på jagt i skovene. SPOR og VoresMad.dk guider dig til, hvor du kan finde dem og giver tips til gode opskrifter, når fangsten er i hus.

Du kan købe dem hos grønthandleren, men der er også den mulighed, at du plukker dem selv. Ramsløgene er igen begyndt at poppe op rundt omkring i det danske, og der er talrige muligheder for at komme ud og finde dem i den danske skovbund.
”Foråret er kommet til Danmark, og nu hvor meteorologerne ikke bare varsler, men kan levere prognoser, der indeholder forårsvejr, hvad ville da være mere nærliggende end at begive sig ud i den danske natur og opleve de fuldt udsprungne erantis eller måske duften af ramsløg i skovbunden?” Spørgsmålet kommer fra Rasmus Emborg, der er projektleder for SPOR, som etablerer vandrestier i den danske natur. Han har selv flere gange været ude for at finde ramsløg, som nu igen er tilgængelige i den danske natur, hvor de som oftest er lette at finde, hvis man ved, hvad man går efter.

Ramsløgene findes typisk i skyggefyldte våde skovpartier. De ligner liljekonvaller, der er giftige, så vær meget opmærksom på muligheden for forveksling. Ramsløg er karakteristiske ved lugten af hvidløg, der adskiller dem fra liljekonvaller, så stik næsen ned til planten og duft. Vær desuden opmærksom på, at du som hovedregel kun må plukke til eget brug, og kun hvad du kan nå fra stien.

Han har taget tre gode danske ruter i den danske natur med sig under armen, hvor ramsløgene allerede er piblet frem og man derfor kan få kombineret en frisk gåtur med at træne sine evner til at finde ramsløg og eventuelt plukke lidt til aftensmaden. Find dem nedenfor.


Den unikke smag
Når først fangsten er i hus, er der mange måder anvende den unikke smag af ramsløg på. Projektleder hos Landbrug & Fødevarer Rasmus Emborg, understreger, at der er flere gode grunde til selv at gå på jagt efter maden.

”Der er mange gode grunde til at gå på jagt efter ramsløg i den danske natur. Dels er det hyggeligt at gå og dufte og lede, dels tilfører ramsløg retterne en anden og mere frisk smag end eksempelvis hvidløg og løg gør. En smag, der nærmest placerer sig imellem hvidløg, porrer og purløg. Endelig er de ligeså nemme at anvende i for eksempel wokretter, salater, supper og som pynt, så mulighederne er mange,” siger Rasmus Emborg og fremhæver, at man typisk også kan købe ramsløg i større supermarkeder længere hen på sæsonen.

Bliv klogere på ramsløg
Ramsløg kommer mange steder netop frem i februar-marts. De er letgenkendelige med deres hvide stjerneformede blomster, som de sædvanligvis åbenbarer hen ad maj. Hvis du selv vil på jagt, er det ifølge havenyt.dk en god idé at begynde i kystnære løvskove, lunde og småkrat – mest af alt på fugtighedsbevarende jord, hvor de trives bedst. Hele ramsløget kan bruges i madlavningen, men det er de yngste blade, der har den fineste smag.

Her er Rasmus Emborgs forslag til steder i Danmark, hvor man kan finde ramsløg:

 

 

Har du fået mod på at prøve retter med de friske ramsløg? Voresmad.dk foreslår at læse mere på deres side Lav mad med ramsløg, eller f.esk. retterne: