Tissø

Velkommen til sporet ved Tissø – her kan du følge i vikingernes fodspor.

Den afmærkede rute på 5,0 km vil føre dig gennem landskabet ved Tissø og udfolde historien om området, som det så ud for over 1.000 år siden.

Sporet er lavet i samarbejde med Naturpark Åmosen, som har til huse på Nyvej 14 i Jyderup.

Undervejs vil du støde på plancher, der uddyber fortællingerne. I folderen findes også en beskrivelse af vikingernes planter og nutidens fugle, som de kan opleves ved Tissø. Far vel!

 

Vikingernes planter

Vi ved meget lidt om vikingernes brug af planter. Det er først fra middelalderen, at vi med sikkerhed ved, at der var havebrug i Danmark. Der er ikke fundet køkkenhaver fra vikingetiden, men det betyder ikke, at vikingerne ikke dyrkede jorden. De har fx dyrket hør, hamp, ærter og hestebønner. Dertil havde de hvede, havre og især byg og rug på markerne nær deres boliger. Vikingerne har også ernæret sig ved vilde planter såsom hasselnødder, hindbær og skovjordbær. Frø herfra er fundet forkullet i vikingernes affald. Der har også været vildtvoksende syrer, mynter, vilde løg og alm. hyld. Når du går rundt på Fugledegårds jorde i dag, findes adskillige planter, som også kan have stået her i vikingetiden bl.a. skovjordbær, hindbær, butbladet skræppe, dusk-syre og den hvidløgsduftende plante ramsløg. Alm. katost, der i dag kan anvendes som salatplante, er her også. På den gamle søskrænt neden for Fugledegård vokser uldbladet kongelys, der er en god te-, farve- og lægeplante. Læge-oksetunge og læge-baldrian, der som navnene antyder begge er lægeplanter, findes også på Fugledegårds jorde. Disse planter er brugt i senere tider, men vi ved ikke, om de blev brugt af vikingerne.